Lajme

Gjirokastra eshte nje nder zonat e cila ka nje numer te konsiderueshem monumentesh kulturore ne rang vendi, por qe per fat te keq shume prej tyre kane humbur madheshtine,historine apo shkelqimin qe kane paurnder vite.Nje nder keto monumente eshte edhe Ura e Kordhoces prane fshatit Lazarat e cila eshte shpallur monument kulture ne vitin 1977.Ajo konsiderohet si nje nder objektet me te rralla te shekullit te 19 dhe ka nje gjatesi prej 20 metra dhe e larte ne pikun e saj 7 metra,ndersa eshte e vetmja nyje lidhese me status monument culture me luginen e drinos.Pavaresisht ketij fakti apo vlerave arkitekturore dhe kulturore qe ky objket ka,sot gjenda e saj eshte kritike,gje per te cilen banoret e zones shprehen. Nga ana tjeter kreu I drejtorise rajonale te kultures kombetare ne gjirokaster albert kasi thote. Ura e kordhoces prej kohesh ka mundesuar lidhjen e pjeses perendimore te fshatit lazarat me tokat bujqesore qe ndodhen ne lugine.Para gati 10 vitesh qeveria shqiptare ka akorduar nje fond prej 3 milione lekesh per rehabilitimin ne fazen e dyte e dyte te saj cka do te perforconte pozitat e saj mbrojtese nga faktoret e jashtem sic jane shirat e rrembyeshem qe jo pak here kane demtuar bazen themelore te saj si pasoje e tej ngopjes se lumit drino.Kjo nderhyrje erdhi pas investimit te kryer ne fazen e pare ku vlera ishte 6 milione leke I cili mundesoi rehabilitimin fizik si dyshemeja,muret e larte anesore si dhe pjese te tjera aparenciale.Ajo eshte e perbere nga disa harqe decorative-karakteristike per periudhen e ndertimit te saj gjate shekullit te 19,ndersa ka sherbyer njekohesisht edhe si objekt ne xhirimin e mjaft filmave artistike te gjate viteve 70-80.Konstruksioni I gershetuar me stilin e kohes orientale,I ka dhene asaj statusin e monumentit te kultures qe mbrohet nga shteti.

Visitors

370114
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
77
141
1323
343561
1691
5046
370114

Your IP: 3.80.218.53
2018-12-10 17:08