BQE: Bankat e Eurozonës drejt vështirësive. Duhet të ulin kostot ose të shkrihen
Bankat europiane pritet të hasin shumë vështirësi në sigurimin e përfitimeve gjatë muajve në vijim, ndërsa shumë prej tyre mund t’iu duhet të shkurtojnë kostot, të shkrihen apo të ndryshojnë strategjitë e tyre të biznesit, në mënyrë që të rikthehen në gjendje të shëndoshë. Paralajmërimi erdhi këtë të martë nga Banka Qendrore Europiane.Vështirësitë e bankave paraqesin një pengesë të madhe për ekonominë e Eurozonës 19-anëtarëshe, ku huadhënësit janë kryesisht burimi i financimit për bizneset, ndryshe nga Shtetet e Bashkuara, ku kompanitë shpesh i nxjerrin borxhet e tyre në tregjet e kapitalit.Në rishikimin e qëndrueshmërisë financiare në Eurozonë, BQE-ja thotë se sistemi bankar ka pasur paqëndrueshmëri në tregje gjatë fillimit të vitit, por më tej mbeti në gjende të pandryshuar. Gjithsesi, sipas saj “rreziqet më të mëdha janë rritur” që prej rishikimit të fundit të tillë në nëntor të vitit 2015.BQE vëren se “bankat e Eurozonës vazhdojnë të përballen me një perspektivë të përfitueshmërisë së ulët”, e rënduar kryesisht prej normave të ulëta të interesit, nga rimëkëmbja e vakët e vendeve europiane dhe nga shifrat e larta të huave të këqija në disa prej këtyre vendeve.Banka Qendrore Europiane, e cila është përgjegjëse për mbikëqyrjen e bankave, ashtu sikurse edhe politikën e normave të interesit në Eurozonë, paralajmëroi se disa banka mund të kenë nevojë të ulin kostot e tyre edhe më tej, ose të shkrihen me banka të tjera. Madje, disa prej këtyre bankave mund të kenë nevojë të ndryshojnë modelet e tyre të biznesit, drejt aktiviteteve të ndryshme për të siguruar parà bazuar mbi mjedisin aktual.Fitimet e bankave janë nën presionin e rregullave të reja që i detyrojnë ato të vendosin mënjanë stoqe më të mëdha parash, si dhe të reduktojnë aktivitetet me risk si tregtimi i letrave me vlerë dhe derivateve të tyre, në mënyrë që të shmangin një tjetër krizë financiare. Disa prej bankave janë duke paguar gjobat apo vendime ligjore të lidhura me sjelljen e gabuar të tyre në të kaluarën, mbi shitjen e produkteve riskoze financiare apo manipulimin e standardeve financiare.

Visitors

347055
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
141
232
1128
320059
3673
5720
347055

Your IP: 54.198.27.243
2018-08-17 05:50